top of page

Prečo sa naučiť programovací jazyk SQL?


SQL je počítačový jazyk na manipuláciu a definíciu údajov. Je to základný nástroj pre manipuláciu, správu a organizovanie dát uložených v databázových systémoch. V súčasnosti je to najpoužívanejší jazyk tohto druhu v relačných systémoch riadenia databáz. Ak by ste mali záujem spravovať databázy MySQL, Oracle, či iné, je dôležité tento jazyk poznať a ovládať ho.

SQL je štandard, ktorého sa držia mnohé programovacie jazyky. Keď sa raz naučíte využívať princípy SQL a relačných vzťahov databáz, môžete tieto znalosti zužitkovať v akejkoľvek inej databáze. SQL vám takisto uľahčí komunikáciu medzi jednotlivými oddeleniami, alebo medzi tímami a jednoduchšie dáte tak vedieť čo presne potrebujete. Jeho naučenie sa nie je vôbec náročné a zvládne to každý používateľ. Je logické a ľahko zapamätateľné.

Databáza je skvelý nástroj pre rýchle vyhľadávanie a riešenie problémov. Ak sa raz naučíte pohybovať sa v databázach a spravovať ich, bude to pre vás veľkým prínosom. SQL je stále sa vyvíjajúci jazyk, prichádzajúci s množstvom vylepšení, ktoré prácu ešte viac zrýchľujú a zjednodušujú. Firmy využívajú databázy na spracovanie svojich údajov a ľudia, ktorý ich vedia obsluhovať sú na trhu práce jednoznačne potrebnými.

Zdroj: Ivit.sk

bottom of page