top of page

Content marketing. Aké sú jeho prínosy?

Trh, v ktorom dnes žijeme a pracujeme, je radikálne odlišný od toho, v ktorom mnohí z nás začali. Predajcovia a zamestnanci v obchode boli odborníkmi a značky, a firmy zvykli míňať peniaze na reklamu, aby našli potenciálnych zákazníkov, ktorí potrebujú ich služby.

V súčasnosti je kupujúci odborníkom a ten proaktívne oslovuje značky a firmy za účelom pomoci.

Napríklad:

  • Priemerný kupujúci sa riadi 60 % až 90 % tradičnou predajnou líniou ešte predtým, ako sa obráti na značku alebo predajcu.

  • 81 % zákazníkov si pozerá produkty online ešte predtým, ako vkročí do obchodu.

  • Spotrebitelia strávia online prieskumom v priemere 79 dní pred reálnym nákupom.

Odpoveď na toto prostredie, ktoré riadi kupujúci, je - Obsah. Content marketing alebo obsahový marketing je proces vytvárania kvalitného a cenného obsahu, ktorý má prilákať, informovať a zapájať publikum, a zároveň propagovať samotnú značku.

Aké sú jeho prínosy?

  • Zvýšené povedomie o značke

Keďže zákazníci a kupujúci hľadajú na webe odpovede na svoje otázky a riešenia ich problémov, vaša značka sa práve vtedy zobrazuje.

  • Zvýšená preferencia značky

Obsahový marketing pomáha ďalej rozvíjať vašu značku ako názorový líder vo vašom odvetví, ktorý posilňuje vzťahy s kupujúcimi.

  • Väčší dosah pri nižších nákladoch

Nie je to krátkodobá stratégia, ale v priebehu času bude knižnica s veľkým obsahom naďalej oslovovať viac kvalifikovaných potenciálnych zákazníkov a záujemcov.

Obsahový marketing je odpoveďou marketéra na nový digitálny trh založený na vzťahoch s kupujúcim.

Vytvorenie content marketingovej stratégie

Efektívna content marketingová stratégia je postavená na dvoch pilieroch, ktoré už (snáď) máte - súbor silnej, strategickej persóny a pochopenie cesty vášho typického zákazníka. Každá obsahová hodnota by mala odpovedať jednej alebo dvom persónam v každej etape ich nákupnej cesty a jemne posúvajúc ich do ďalšej nákupnej fázy.

Ako navrhnúť pútavý obsah?

Navrhovanie znamená oveľa viac ako farebné schémy a fotografie. Tento proces bude pre každý marketingový tým vyzerať inak. Vo všeobecnosti, návrh sa začína na samom začiatku, keď plánujete content marketingovú stratégiu. Pochopenie persóny a marketingových cieľov vyprofiluje základný štýl každého návrhu. Každý by mal byť užitočný pre vašu persónu a typický pre vašu značku.

Silná content marketingová stratégia zahŕňa rôzne druhy obsahu, medzi ktoré patrí napríklad:

  • Blogové príspevky

  • Ebooky (E-knihy)

  • Pracovné zošity a šablóny

  • Reporty

  • Infografiky

  • Video

  • Prípadové štúdie

Content marketing a sociálne médiá

Sociálne médiá sú jedným z hlavných nástrojov content marketingovej kampane. Existujú tri vrstvy propagácie cez sociálne médiá:

Svoje: Zdieľanie obsahu cez kanále vlastných sociálnych médií značky je rýchla, prispôsobiteľná a bezplatná príležitosť na spojenie sa s cieľovým publikom.

Platené: Väčšina sociálnych sietí umožňuje určitú platenú reklamu. Zhoda demografických údajov siete s persónami vašej značky vám pomôže určiť, kam investovať.

Získané: Najcennejšia, ale najťažšie vytvorená propagácia cez sociálne médiá je, keď vaše publikum zdieľa váš obsah na svojich sieťach.

Každá sociálna sieť má tendenciu zhromažďovať iný typ používateľov.

Poďme uviesť rozdiely medzi sociálnymi sieťami:

Facebook

Facebook je stále najväčšou sociálnou sieťou, a napriek tomu, že je najrýchlejšie rastúca, tento rast sa spomaľuje a mení. Od januára 2015 sú používatelia Facebooku s najväčšou pravdepodobnosťou vysokoškolsky vzdelané ženy s nižším príjmom.

Twitter

Rozvíjajúce sa trhy predstavujú 78 % trafficu na Twitteri, pričom India je jednou z najrýchlejšie rastúcich. Štatisticky povedané, používatelia Twitteru majú tendenciu byť nedávnymi vysokoškolskými absolventmi, ktorí žijú v mestských oblastiach.

LinkedIn

LinkedIn je všeobecne známy ako profesionálna sociálna sieť a je zrejmé, že jeho užívatelia sú seriózni. 64 % sociálnych odporúčaní na firemné webové stránky pochádza z LinkedIn, v porovnaní so 17 % z Facebooku a 14 % z Twitteru. Pohľad na demografické údaje dokazuje, že LinkedIn má najväčšie percento vysokoškolsky vzdelaných používateľov všetkých najdôležitejších sociálnych kanálov.

Pinterest

Spotrebitelia milujú Pinterest. 47 % online-nakupujúcich uskutočnilo nákup kvôli odporúčaniu Pinterestu a Pinterest generuje 4x viac výnosov (za kliknutie) ako Twitter. Užívatelia Pinterestu majú tendenciu byť bohatšie ženy žijúce vo vidieckych oblastiach.

Zdroj: Marketo

bottom of page