top of page

WordPress, Joomla alebo Drupal?


WordPress patrí medzi najpoužívanejšie redakčné systémy (CMS). Je vytvorený hlavne na blogovanie, ale dnes už má veľmi veľa rôznych možností použitia. Je to open source, takže je zadarmo a k dispozícii aj v Slovenskom jazyku. Na jeho tvorbe a vylepšovaní sa podieľajú tisíce ľudí po celom svete. WordPress je asi najjednoduchší z týchto troch CMS čo sa týka ovládania a pridávania obsahu na web. Medzi jeho výhody patrí intuitívne ovládanie, ktoré je veľmi ľahko naučiteľné a množstvo pluginov, ktoré pomáhajú užívateľom zjednodušiť prácu. Vzhľad stránky je možný si vybrať z obrovského množstva šablón a pri problémoch s tvorbou webu existuje na internete mnoho stránok, videí, ktoré užívateľom pomáhajú. Jeho inštalácia je veľmi jednoduchá a zaberie len niekoľko minút. WordPress je najpopulárnejším redakčným systémom a to z neho robí aj častým cieľom hackerov. Je však naprogramovaný na veľmi bezpečnom kóde, ktorý sa často obnovuje a aktualizuje. Všetky stránky, ktoré sú vytvorené vo WordPresse majú automatický mechanizmus, ktorý zabezpečuje najnovšiu verziu bezpečnostného kódu.

Joomla je tiež dobré a kvalitné CMS, ktoré ponúka užitočné funkcie, či už pre vytvorenie kvalitnej webstránky, blogu, alebo aj eshopu. Pre jej jednoduchý dizajn a priateľské ovládanie sa teší vo svete taktiež veľkej popularite. CMS je taktiež zadarmo a inštalácia je veľmi podobná ako pri WordPresse. Takisto má k dispozícií veľké množstvo tém a prídavných modulov, no WordPress ponúka predsta o niečo lepší a bohatší výber. Jooomla v sebe však nemé funkciu, ktorá by vyhľadávala nové šablóny a rozšírenia a následne ich nainštalovala v oblasti určenej pre administrátora. Užívateľ si musí nájsť šablónu a manuálne ju nainštalovať pridaním svojej adresy URL. Joomla má tiež veľmi bezpečný kód, ktorý si však musí užívateľ aktualizovať manuálne.

Drupal je ďalšie špičkové CMS s veľkou komunitou používateľov, taktiež zadarmo a s jednoduchou inštaláciou. V porovnaní s WordPressom a Joomlou je však vhodnejší pre ľudí, ktorí vedia programovať a využiť tak potenciál tohto redakčného systému na 100 percent. Obsahuje rôzne prídavne moduly, šablóny, avšak menší počet než Wordpress, či Joomla. Drupal ponúka veľa možností v úprave zdrojového kódu. Jeho používanie je omnoho zložitejšie ako pri iných CMS, nie je taký prehľadný a používateľ, ktorý ho bude chcieť používať, bude stráviť dosť času učením sa ho. Avšak možnosti, ktorými disponuje ponúkajú dostatok priestoru na vytvorenie kvalitnej webstránky. Drupal sa veľmi stará o bezpečnosť stránok pred hackermi. Bezpečnostné chyby a ich opravy publikuje na svojich stránkach.

Ktorý je teda najlepší?

Drupal, Joomla a WordPress sú fantastické systémy pre správu obsahu. Všetky ponúkajú množstvo fuknkcií a šablón, no svojou jednoduchosťou a obrovskou komunitou a popularitou vo svete patrí WordPress medzi najlepšie. Začiatočníci a ľudia, ktorí nechcú využívať služby programátorov a chcú zvládnuť vytvoriť a spravovať svoju stránku, im WordPress ponúka jednoznačne najlepšie možnosti.

bottom of page