top of page

Najdôležitejšie Java frameworky, ktoré sa oplatí poznať pred 2018


Java developeri majú k dispozícii veľký počet frameworkov. Väčšina z nich sa nepresadila, ale zopár sa stalo neoddeliteľnou súčasťou programovacieho jazyka a bez ich ovládnutia sa vaše šance zamestnať sa v obore dramatický znižujú.

Na internete je skutočne mnoho veľmi kvalitných IT kurzov, ktoré vás naučia pracovať so štandardnou Javou, ale ucelený zdroj, ktorý vývojára prevedie zložitým svetom frameworkov je naďalej nedostatkovým tovarom.

Tento článok má za ambíciu poskytnúť základný prehľad o najpodstatnejších Java EE frameworkoch a vytvoriť odrazový mostík k dalšiemu štúdiu.

Spring MVC

Ten najdôležitejší najskôr – Spring MVC – je asi najpopulárnejší J2EE aplikačný framework - a určite najvyužívanejší v praxi. Od svojho releasu ako open source projekt pod Apache licenciou v roku 2005 prešiel mnohými updatmi a vyprofiloval sa ako full-scale framework pre webové aplikácie.

Jadro SPRINGu stojí na využívaní IOC (návrhový vzor – Inversion of Control) a DI (dependency injection). Tieto patterns alebo návrhové vzory v princípe odstraňujú všetky dependencies z kódu. Čiže kus kódu, ktorý špecifikuje, čo sa robí je oddelený od kusu kódu, ktorý rieši kedy sa to robí. Vďaka týmto princípom je Spring veľmi dobre využiteľný pre veľké projekty, kde je bezpečnosť na popredných miestach.

Jeho ďalšou veľkou výhodou je mimoriadne široký ekosystém s knižnicami ako SOAP alebo REST servisy, alebo notoricky známe unit testy cez JUnit.

Najväčšia nevýhoda je rozhodne komplexita systému, pre začiatočníka je relatívne ťažké tento framework koremtne implementovať a vôbec získať dostatočný prehľad.

Hibernate

Hibernate ORM patrí – podobne ako Spring – k neoddeliteľným assetom Java EE. Je to vynikajúci objektovo-relačný mapovací nástroj, ktorý umožňuje vyvíjať aplikácie pomocou perzistentných objektov. V princípe to znamená, že časť kódu, ktorá má prístup k databáze a časť kódu, ktorá využíva dáta z databázy sú oddelené – takže pri zmene volaní do databázy nieje nutné prepisovať celú biznis logiku, ale len perzistentnú časť. Perzistencia je zabezpečená pomocou XML súborov, ktorým sa – podobne ako pri Springu, nevyhneme.

Hibernate je nezávislý od databázy, umožní vám komunikovať s ktoroukoľvek z najvyužívanejších databáz - MySQL, MSSQL, Oracle, PostgreSQL – len pomocou malých zmien v kóde.

Pri využívaní Hibernate treba dať pozor na elektrickú sieť – ukladá veľkú časť dát v pamäti a tým pádom pri vypadnutí siete môžte stratiť všetky dáta.

GWT

GWT alebo Google Web Toolkit je komplexný toolkit na budovanie webových aplikácií. Ako názov napovedá – je to produkt vytvorený a využívaný Googlom, čo mu samo o sebe predpovedá veľký potenciál.

GWT sa snaží používateľa odbremeniť od využívania HTML a JavaScriptu - čo zjednodušuje neskorší management kódu a celý flow aplikácie. CSSku sa ale nevyhnete.

Jeho najväčším problémom je jeho rýchlosť – hosted code nabieha relatívne pomaly. Framework nieje práve jednoduchý pre začiatočníkov, predpokladá znalosť MVC a server side návrhových vzorov.

Vaadin

Vaadin je ďalší z rodiny Apache frameworkov. Využíva sa na programovanie výlučne na strane servra, kód sa vykoná v JVM. UI aplikácie sa následne renderuje v browseri ako HTML5. Štandardne sa dopĺňa s Javascriptom, GWT alebo Springom. Jeho rozhodne najväčšou výhodou je práve ľahká integrácia so spomínaným Spring frameworkom.

Jeho optimálne využitie je na single-page webové aplikácie. Dá vám k dispozícii skutočne široké množstvo UI komponentov, automatizovanú komunikáciu medzi browserom a servrom a výbornú úroveň bezpečnosti.

Drobná nevýhoda je, že objem kódu (najmä Javascriptoveho) ktorý je potrebný ako komplement môže veľmi rýchlo nárast.

bottom of page