top of page

JavaScript vs JQuery – Aký je medzi nimi rozdiel?

Je JavaScript a JQuery to isté alebo sú na sebe úplne nezávislé? V tomto článku túto otázku vyjasníme a vysvetlíme, čo tieto technológie sú a aké výhody plynú z ich používania.

Čo presne je JavaScript?

Jednoduchá odpoveď: JavaScript je programovací jazyk, podobne ako Python a Ruby.

Ďalšia otázka, ktorú nováčikovia často kladú, je: "Takže, JavaScript je presne to, čo Java, je to tak?" Avšak neexistuje žiadna súvislosť medzi programovacím jazykom Java a JavaScript, okrem trochu syntaxe a nešťastnej voľby pomenovania.

JavaScript bol vytvorený v polovici deväťdesiatych rokov Brendanom Eichom počas práce v spoločnosti Netscape ako súčasť projektu Netscape Navigator, čo je skorý webový prehliadač. Jazyk bol štandardizovaný v júni 1997, kedy Ecma International vydala prvú verziu svojho štandardu, ktorá zahŕňala JavaScript ako jednu z jeho implementácií.

JavaScript bol odvtedy všeobecne považovaný za jazyk webu. Môže byť spustený všetkými modernými webovými prehliadačmi bez potreby ďalších doplnkov.

Čo je to JQuery?

JQuery je knižnica napísaná v jazyku JavaScript, ktorá sa používa na zjednodušenie front-end kódu, ktorý manipuluje s HTML.

V programovaní je knižnica zbierka užitočného kódu, zoskupená tak, aby sa neskôr mohla použiť. Knižnice majú dobre definované rozhranie, ktoré uľahčuje vykonávanie funkcií, pre ktoré boli navrhnuté. Vo všeobecnosti ide o to, že stačí písať menej kódu, aby sme vykonali to isté množstvo práce.

Takže ktorý z nich by ste mali používať?

Profesionálni weboví vývojári vedú dlhé diskusie o tom, či je v danej situácii vhodný JavaScript alebo jQuery. Pravdou je, že neexistuje správna odpoveď. Každá možnosť môže byť použitá na vytvorenie úplne rovnakých efektov, ale pri jQuery často stačí menej riadkov kódu.

Vo všeobecnosti platí, že jQuery je pre väčšinu projektov vývoja webu postačujúce. Aj keď budú existovať niektoré projekty, ktoré vyžadujú tradičný JavaScript, avšak budú len zriedkavé. Hoci vo väčšine scenárov je jQuery tou najlepšou voľbou, ako webový vývojár - nováčik by ste mali mať čas na to, aby ste sa naučili ako JavaScript, tak aj jQuery.

Pozrime sa na nasledujúci príklad, ktorý určuje zmenu farbu pozadia označeného tela pomocou jQuery a JavaScript:

jQuery

$ (‘body’) .css (‘background’, ‘#ccc’);

JavaScript

Function changeBachground(color) {

Document.body.style.background = color;

}

Onload=”changeBackground (‘red’);”

Vidíte, ako má väčší zmysel vo veľkom komplexnom projekte vývoja webových aplikácií používať jQuery? Jeden riadok kódu vykoná to, čo vyžaduje štyri riadky kódu v jazyku JavaScript.

bottom of page